April 8th, 2011

Botol Coke Dari Tahun 1899 Hingga 1986

Coca-Cola pertama kali diperkenalkan pada 8 Mei 1886 oleh John Styth Pemberton, seorang ahli farmasi dari Atlanta, Georgia, Amerika Syarikat. Dialah yang pertama kali mencampur sirap karamel yang kemudian dikenali sebagai Coca-Cola. Frank M. Robinson, sahabatnya sekaligus akuantan John, menyarankan nama Coca-Cola kerana berpendapat bahawa dua huruf C akan nampak menonjol untuk periklanan. Kemudian, dia menciptakan nama dengan huruf-huruf Spencer, dan lahirlah logo paling terkenal di dunia ini.

Dr. Pemberton menjual ciptaannya dengan harga 5 sen per / se- gelas di rumahnya dan mempromosikan produknya dengan membagi ribuan kupon yang dapat ditukarkan untuk menikmati satu minuman ini secara percuma. Pada tahun tersebut ia menghabiskan sebanyak US$46 untuk membiayai periklanan. Pada tahun 1892, Pemberton menjual hak cipta Coca-Cola ke Asa G. Chandler yang kemudian mendirikan perusahaan Coca-Cola pada 1892.

Resepi Coca-Cola :

  • Fluid extract of Coca : 3 drams USP.
  • Citric acid : 3 oz.
  • Caffeine : 1 oz.
  • Sugar : 30 (unclear quantity).
  • Water : 2.5 gal.
  • Lime juice : 2 pints, 1 quart.
  • Vanilla : 1 oz.
  • Caramel : 1.5 oz or more for color.

Rahsia perisa 7X (guna 2 oz perisa untuk 5 gals sirap) :

  • Alcohol : 8 oz.
  • Orange oil : 20 drops.
  • Lemon oil : 30 drops.
  • Nutmeg oil : 10 drops.
  • Coriander : 5 drops.
  • Neroli : 10 drops.
  • Cinnamon : 10 drops.

** Apa macam ? Dah dapat secret resepi yer kat atas tu, jum kita buat plak, kut2 boleh jadi kaya macam dia. Hehe.

Tags: , , , , , , ,

BicaraHartanah

About the Author

“Reflection is the lamp of the heart. If it departs, the heart will have no light.” - Imam Al-Haddad.

22 Responses to “[QUICKPRESS] Gambar Botol Coca Cola Mengikut Tahun Dan Sejarah”

  1. muse MALAYSIA Google Chrome Windows says:

    hehe kalau macam ni gua pun nak cipta resepi sendiri jgk ler…

    [Reply]

    Nine Mozilla Firefox Windows Reply:

    haha…bole jer bro Muse hehe… :)

    [Reply]

    benjy MALAYSIA Google Chrome Windows Reply:

    Gua tau fomular ni je H2 O je eheheheeee :)

    [Reply]

  2. Jay Damien MALAYSIA Mozilla Firefox Windows says:

    hehehe… rahsia perisa 7x tu ada alcohol pulak… :[

    [Reply]

    Nine Mozilla Firefox Windows Reply:

    haha, yang tu kita tak leh minum Jay hehe….

    [Reply]

    acapz Mozilla Firefox Windows Reply:

    huhu. xthu pulk ade alcohol??.lol. haha

    [Reply]

  3. iza Mozilla Firefox Windows says:

    As salam..
    Satu je botol yg pernah tgk…

    [Reply]

    Nine Mozilla Firefox Windows Reply:

    W’salam Iza..saya dua jer pernah tgk…yg 57ngan 86…dulu mak ada simpan botol tu..:)

    [Reply]

    benjy MALAYSIA Google Chrome Windows Reply:

    Mungkinkah sekarang ni Coca Cola sudah mempunyai muzium botolnya sendiri ? :((

    [Reply]

    Nine Mozilla Firefox Windows Reply:

    a ah betul gak..rasanya mesti ada kat US…:)

    [Reply]

  4. suri MALAYSIA Google Chrome Windows says:

    hai,
    nnti makn lama makin kecillh botol coca cola tuh heeee..

    mana tau pasni mhal plk reganya cam harga minya heeee :)

    [Reply]

    benjy MALAYSIA Google Chrome Windows Reply:

    kecil-kecil chili padi tu … Shss .. shss..shss pedasnya

    [Reply]

  5. suri MALAYSIA Google Chrome Windows says:

    meanrik ingtakan cam kita makan keropok mami tu..lihat peten bungkusannya dari dulu sampi skg tak berubah..hee..

    coce ni berubah mgkut peredaran zaman kan :)

    terima kasih nine atas info yg d beri :) :8

    [Reply]

    Nine Mozilla Firefox Windows Reply:

    tu la..coke sebab barang dia lama dah..dari dulu zaman2 koboi…hehe mamee kira baru lagi 80 an hehe…

    Sama2 Suri :)

    [Reply]

  6. suri MALAYSIA Google Chrome Windows says:

    eh lupa terus iingat ctr kt pawagam tentang botol tu heeee :aie:

    [Reply]

    benjy MALAYSIA Google Chrome Windows Reply:

    Betul tu suri ia mengingatkan aku tentang cerita CRAZY SAFARI kalau tak silap aku lah hehehhe … :)

    [Reply]

  7. benjy MALAYSIA Google Chrome Windows says:

    Aku minat betul ngan botol 1st edition tu … klasik nak mampos … hehehehe.. :)

    [Reply]

    Nine Mozilla Firefox Windows Reply:

    hehe..tu botol zaman koboi tu rasanya hehe

    [Reply]

  8. mancai MALAYSIA Mozilla Firefox Windows says:

    resepi dia yang tak tahan tu…

    [Reply]

    Nine Mozilla Firefox Windows Reply:

    haha, tak mau cuba buat ker bro..:)

    [Reply]

  9. alongxp MALAYSIA Google Chrome Windows says:

    pergh…smartla blog ni… botol coke yg first tu smart gile kot…

    [Reply]

    Nine Mozilla Firefox Windows Reply:

    Tq Along, biasa2 jer.. a ah kan ..botol zaman koboi tu..antik , mahal kalau jual.. :o:

    [Reply]