March 25th, 2011

Kepada lepasan2 SPM yang baru jer keluar result tempoh hari boleh rujuk senarai2 Universiti terbaik tempatan yang ada kat Malaysia nih. Nih saya ambik dari blog Azah dan juga topstudylinks. Thanks.

World Rank Name Country Rank
629 Universiti Sains Malaysia 1
694 Universiti Teknologi Malaysia 2
731 Universiti Kebangsaan Malaysia 3
771 Universiti Putra Malaysia 4
788 University of Malaya 5
995 Universiti Malaysia Perlis 6
1126 Multimedia University 7
1133 Universiti Teknologi Mara 8
1344 Universiti Malaysia Pahang 9
1491 International Islamic University of Malaysia * 10
1572 Universiti Utara Malaysia 11
1838 Universiti Tun Hussein Onn Malaysia 12
1838 Universiti Tenaga Nasional 13
1862 Universiti Malaysia Sabah 14
2106 Open University Malaysia 15
2127 University of Nottingham Malaysia 16
2154 Universiti Teknologi Petronas 17
2274 Universiti Sains Islam Malaysia 18
2993 Universiti Pendidikan Sultan Idris 19
3333 Taylor’s University College 20
3450 Universiti Teknikal Malaysia Melaka 21
3847 Universiti Tunku Abdul Rahman 22
3859 Universiti Malaysia Terengganu 23
4571 Universiti Malaysia Sarawak 24
5011 Universiti Tun Abdul Razak * 25
5068 Monash University Malaysia 26
5266 Universiti Industri Selangor 27
5375 Wawasan Open University 28
5528 UCSI University 29
5554 Curtin University of Technology Sarawak Campus 30
6117 Asia Pacific Institute of Information Technology 31
6628 International Medical University 32
6716 Help University College 33
6795 Tunku Abdul Rahman College 34
6809 Al Madinah International University 35
6867 Universiti Kuala Lumpur 36
6995 National Defence University of Malaysia 37
7003 Segi College 38
7027 Universiti Sultan Zainal Abidin (Universiti Darul .. 39
7209 Universiti Malaysia Kelantan 40
7608 Limkokwing University of Creative Technology * 41
7826 KDU College 42
7991 Selangor International Islamic University College 43
8326 Sunway University College 44
8529 Malaysia Theological Seminary 45
8705 Malaysia University of Science & Technology 46
8772 Olympia College Malaysia 47
8864 Swinburne University of Technology Sarawak Campus 48
9345 Malaysian Institute of Management 49
9479 University of Malaya Medical Center & Faculty of M.. 50
9541 INSANIAH University College 51
9879 Taman Pertanian University 52
9897 Kuala Lumpur Infrastructure University College 53
9911 International Centre for Education in Islamic Fina.. 54
10114 Majlis Peperiksaan Malaysia 55
10143 Cyberjaya University College of Medical Sciences 56
10169 Disted-Stamford College 57
10169 Berjaya University College of Hospitality 58
10281 Asia e University 59
10425 KBU International College 60
10831 New INTI College 61
11254 TATI University College 62
11571 Nilai International College 63
11889 Asia Pacific University College of Technology & In.. 64
11975 AIMST University 65

** Sibling2 saya kebanyakkan dari Uia, Uitm dan Ukm. Saudara mara ada yang Utm, Uitm dan Usm kalau local.

Popularity: 76% [?]

Random Posts

    Tags: , , , ,

    BicaraHartanah

    About the Author

    “Reflection is the lamp of the heart. If it departs, the heart will have no light.” - Imam Al-Haddad.

    61 Responses to “Senarai Universiti Terbaik Di Malaysia 2011”

    1. Azah MALAYSIA Mozilla Firefox Windows says:

      saya berada di universiti no 1 di Malaysia.. hehe…

      [Reply]

      Nine Mozilla Firefox Windows Reply:

      wahh terbaik Azah..tq saya amik dari blog awak nih..hehe..kira pandai cakap utara la nih kan..:)

      asal klate kan..takpa merantau tempat org best, makan mee udang kat bukit jambul sedap hehe

      [Reply]

      Azah MALAYSIA Mozilla Firefox Windows Reply:

      hehe.. x de maknanya merantau.. saya usm sebelah umah je, usm kubang kerian ni. :D

      [Reply]

      suri MALAYSIA Mozilla Firefox Windows Reply:

      merantau best hee..kita dpt kenal adat dan pemakan mrka d sana heeee :8

      [Reply]

    2. suri MALAYSIA Mozilla Firefox Windows says:

      salam…
      bestnya belajar U cam2 ada tak sama dgn bljr d kolej swasta

      [Reply]

      Nine Mozilla Firefox Windows Reply:

      Wsalam..best mmg best..belajar u sama jer…tapi mmg banyak kelebihan IPTA Suri :)

      [Reply]

    3. kulanz MALAYSIA Mozilla Firefox Windows says:

      Salam bro, sorry lama tak singgah..
      senarai lengkap ni bro.. bagus juga boleh buat perbandingan lepas ni.. universiti tempat aku belajar duduk tangga belas2.. :D

      [Reply]

      Nine Mozilla Firefox Windows Reply:

      W’salam bro Kulanz…a ah dapat dari blog Azah..saja ambik sebab mungkin ramai google pasal U, result SPM baru kuar :D

      Owh, rasanya bro Kulanz dulu mesti Uni Malaysia Sabah kan..sebab Bro asal pun sana…:)

      [Reply]

    4. benjy MALAYSIA Internet Explorer Windows says:

      Bagus juga info ni … bagi lepasan SPM 2010 ini sebagai refren yang baik untuk anda …. kekadang terfikir juga universiti yang pertama di muka bumi di mana ye ? … sesiapa ada info ke tentang tu ?

      [Reply]

      Nine Mozilla Firefox Windows Reply:

      terima kasih saudara Benjy…yg pasal Uni pertama tu rasanya leh rujuk dekat Wiki tak pun sini : http://wwwjihadnonstop.blogspot.com/2010/02/universiti-terawal-terulung-di-dunia.html

      [Reply]

      Nine Mozilla Firefox Windows Reply:

      mungkin ada banyak lagi kalo google…bagus juga info tentang tu…

      [Reply]

    5. pilotHans MALAYSIA Mozilla Firefox Windows says:

      camni rupenye ranking skrang..dulu time me at UM it was under 100… np skrang teruk sgt..sbb jimat kos R&D perhaps..hmmm

      [Reply]

      Nine Mozilla Firefox Windows Reply:

      Betul tu Hans. Dulu UM paling atas sekali dalam semua2 U kat Malaysia…UM terbaik..Hans UM kan..tgk profile FB hehe…

      [Reply]

    6. wazy MALAYSIA Mozilla Firefox Windows says:

      hmm
      tiba-tiba rasa nak sambung belajar plak

      [Reply]

      Nine Mozilla Firefox Windows Reply:

      sambung bro..belajar tak rugi..PJJ pun takpe :)

      [Reply]

    7. mancai MALAYSIA Mozilla Firefox Windows says:

      huhuh tengah jenguk2 nak buat pjj rupanya ke sini… tq bro

      [Reply]

      Nine Mozilla Firefox Windows Reply:

      owh bagus bro nak buat PJJ…tq search keyword bro mancai :)

      [Reply]

    8. acapz Mozilla Firefox Windows says:

      ukm hbt. haha. nice list btw :D

      [Reply]

      Nine Mozilla Firefox Windows Reply:

      UKM ngan USM terbaik bro..dulu UM..hehe awek ko UKM kan kan kan ? haha :P

      [Reply]

    9. tanpa nama MALAYSIA Mozilla Firefox Windows says:

      rase cam pelik sbb bru setaun da merosot gile2 world ranking.. huhu..

      [Reply]

    10. BMMM MALAYSIA Google Chrome Windows says:

      macam tak caya je huhu :8

      [Reply]

    11. isabell MALAYSIA Internet Explorer Windows says:

      thanks 4 e info ;)

      [Reply]

      Nine Mozilla Firefox Ubuntu Linux Reply:

      u most welcome :)

      [Reply]

    12. ahmad naim MALAYSIA Mozilla Firefox Windows says:

      Hi,

      I am offering translation and proofreading at RM0.04 per source word.

      I accept any type of English text for proofreading.

      For translation I can translate both English to Malay and Malay to English and I can translate any sort of texts.

      I am a seasoned freelancer and I can assure you that the service will be of highest quality.

      Please be informed that the rate is fixed and payment must be made within 1 week of completion. Within that 1 week, customers may ask for changes or improvements which will not be charged.

      Feel free to contact me at 013-3906369 or at my email ahmadnaimzaid@gmail.com if interested. Thanks and have a great day everyone.

      [Reply]

      Nine Mozilla Firefox Ubuntu Linux Reply:

      ok Thanks Naim..i Will call u soon… :)

      [Reply]

    13. ahmad solehin MALAYSIA Mozilla Firefox Windows says:

      salam,,nk tnye skit..antara kolej polytech mara n international islamic college..mane yg lg bgus,..?

      [Reply]

      Nine Mozilla Firefox Windows Reply:

      W’salam….tadi tanya kawan saya lect kat Uitm, dia prefer international islamic college lagi… :)

      [Reply]

      huda deen MALAYSIA Mozilla Firefox Windows Reply:

      agree :)

      [Reply]

    14. ahmad solehin MALAYSIA Mozilla Firefox Windows says:

      ok..bgus dr segi ape..? hehe.. kalu kos,kptm lg mahal dibndgkan dgn iic..dr segi pnjmn mara,same je kan..?

      [Reply]

      Nine Mozilla Firefox Linux Reply:

      dari segi Islamic, banyak tenaga pengajar yang berpengalaman….( ni kawan saya bagitahu )

      Pinjaman Mara sama jer….:)

      [Reply]

      huda deen MALAYSIA Mozilla Firefox Windows Reply:

      okay..sy sangat bersetuju…lecturer best… :) ;)

      [Reply]

    15. Sharah MALAYSIA Google Chrome Windows says:

      pelik lah, kalau tgk ranking malaysia, Um jtuh number 5. tapi bila world ranking UM atasi uni2 lain kat malaysia ni. hmmm mebi based on research or students; achievement kot

      [Reply]

      Nine Mozilla Firefox Linux Reply:

      betul tu…rasanya lah…..research by students…:)

      [Reply]

    16. Sharah MALAYSIA Google Chrome Windows says:

      ps. world rank salunye bole di tengok kat website antarabangsa :)

      [Reply]

    17. Sharah MALAYSIA Google Chrome Windows says:

      this is only based on research… not out of all top studies field. for more info go to

      http://www.topuniversities.com/university-rankings/world-university-rankings/2010

      scroll to number 5… Malaysia first shown at UM… followed by UKM

      [Reply]

      Nine Mozilla Firefox Ubuntu Linux Reply:

      ya saya pun rasa cam tu gak Sharah….thanks for the link… :o:

      [Reply]

    18. ayer axa MALAYSIA Google Chrome Windows says:

      the list of the university is wrong.. um is the best university in malaysia and rank 207 in the world not usm..
      ukm 263
      usm 309
      utm 365

      [Reply]

      Nine Mozilla Firefox Ubuntu Linux Reply:

      i just copied from topstudylinks website …:)

      [Reply]

    19. mael lambung MALAYSIA Mozilla Firefox Windows says:

      salam..ada sapa2 kt cney tau ape beza sains komputer n teknologi maklumat pengaturcaraan..? boleh share skit dr segi pembelajaran dye..?

      [Reply]

    20. mos MALAYSIA Mozilla Firefox Windows says:

      aku national defence university malaysia.just nak inform list nh tgk u aku cm lekeh je an,tp nak kene tw list nh berdasarkan keramaian,n kuantiti berape subjek y ditawarkan,so sesape nak masuk NDUM(UPNM),JGN RASE DOWN PLAK SEBAP UPNM satu batch plg ramai 700,xmcm usm beriburiban n u lain.n kos kite un y major je,cth:engineering,maritime ,sains komputer,medic,n pengurusan.more info just ask mehh

      [Reply]

    21. Rizz Internet Explorer Windows says:

      Sebenarnya UIAMlah yang terbaik di Malaysia ni tapi ramai yang tak tahu. Rank berdasarkan sosio pelajar dan subjek yang diverse, dan saling mengenali kaum lain. Mungkin UM pun sama pada dasar tersebut. Yang penting, kemudahan network sediada bila perlu.

      [Reply]

    22. rara MALAYSIA Mozilla Firefox Windows says:

      btw,,i think something wrong dgn ranking nieh… klau ikt rangking dunia,,,universiti di malaysia yg 1st sekali adalah universiti malaya.. so that’s mean um is the best u in malaysia….

      [Reply]

    23. huda deen MALAYSIA Mozilla Firefox Windows says:

      :)
      kalau minat psikologi..u yg mana okay…bole tlg list..thanks..

      [Reply]

    24. huda deen MALAYSIA Mozilla Firefox Windows says:

      minat psikologi.. bole tlg list u utk sy..thanks :)

      [Reply]

      Nine Mozilla Firefox Linux Reply:

      cari yg ada kos medic kut, sori tak pasti, awak international islamic college kan ? :)

      [Reply]

      huda deen MALAYSIA Mozilla Firefox Windows Reply:

      ya… huhu…its okay….

      [Reply]

      Nine Mozilla Firefox Linux Reply:

      owh cool2 ..takde saja tgk fb awak tadi, sori…

      [Reply]

      huda deen MALAYSIA Mozilla Firefox Windows Reply:

      suke blog awk 8)

    25. huda deen MALAYSIA Mozilla Firefox Windows says:

      its not a big deal.. yeah..
      suke blog awk :)

      [Reply]

      Nine Mozilla Firefox Linux Reply:

      owh tq Huda, saya x pandai blogging juz bi ilang boring jer. time on9…huhu.

      [Reply]

      huda deen MALAYSIA Mozilla Firefox Windows Reply:

      huhu…suke sbb awk berkongsi ilmu yg berguna..insyaAllah..mohon kongsi :)

      [Reply]

      Nine Google Chrome Windows Reply:

      owh, saya byk copy jer Huda, huhu, amik jer, share jer, saya pun amik kat Azah.My dulu.

      X kisah pasal kongsi nih, lagi ok :)

      [Reply]

      huda deen Mozilla Firefox Windows Reply:

      thanks ya ;) may Allah bless us..

    26. Nine Mozilla Firefox Linux says:

      @Huda Welcome Huda, no biggie, insyaAllah, Amin :)

      [Reply]

    27. Ana MALAYSIA Google Chrome Windows says:

      salam. boleh saya tahu, apa kelayakan kalau nak masuk USM dlm bidang perubatan ? harap saudara dapat membantu :)

      [Reply]

      Nine Mozilla Firefox Windows Reply:

      Wsalam, saya boleh bantu awak masuk USM secara Percuma, SPM 9B pun saya boleh tolong rekomen, call saya 012-345-6789 :)

      [Reply]

      Nine Mozilla Firefox Windows Reply:

      http://www.medic.usm.my/ ni saya kopi paste n google jer. awak pun tahu rasanya try tgk…

      [Reply]

    28. freelancer mod…

      [...]Senarai Universiti Terbaik Di Malaysia 2011 | Just Another Blog By Nine's[...]…

    29. Fatin Mozilla Firefox Windows says:

      salam , emm kalau u yg bwah2 sikett tuu cmne ehh ? tk good kew? cm berjaya college tuu . just nk tnye pendapat :) :((

      [Reply]

      Nine Mozilla Firefox Windows Reply:

      Wsalam, better pilih yang atas, sebab lagi mengancam hehe :)

      [Reply]