July 2nd, 2010

Tazkirah Jumaat.


Salam. Sebenarnya artikel nih kalau kita google mana2 pun boleh dapat. Memang banyak. Samaada di blog mahupun di forum2. Artikel yang agak lama sebenarnya nih,  tapi aku masih meminati dan menyukainya. Lagipun hari nih pun hari jumaat. So kalau boleh, InsyaAllah, pada setiap hari jumaat, aku nak cari artikel bab2 agama untuk di update (waaa nak tiru style BroFrameStone plak ker Nine ? hehe ). Yeep. Suka baca & melawat blog beliau. Kadang2 jer terlupa tinggal jejak. Huhu, sori bro.

Itupun jikalau aku berkesempatan nak update pada setiap hari jumaat  (waaa nak jadi macam ustaz Hashim kat kampung plak ker Nine ? ) bukan, aku tak layak sebenarnya , tapi aku rasa baik juga sebarkan, untuk rujukan aku, untuk aku renung2kan, semasa aku masih hidup nih, supaya aku tak lalai kepada Allah dan juga untuk sebarkan kepada rakan2 & kenalan di Internet, luar, kawan karib, tak kisah la sesiapa pun, hmm itu pun kalau ada yang sudi membaca, sebagai saling mengingati & juga kebaikan kita bersama. Perghhhh (ayat bodek nak tarik traffic ker Nine ? baik mengaku cepat Nine ? ) yeep, ada juga sikit2. Tak nafikan yang ni. Hehe.

Tak kenal maka tak waspada. Betul tak ? Meh kita pakat kenal2 dulu sembilan / 9 jenis anak Syaitan dan kerjanya. Moga2 kita terlindung dari hasutannya. InsyaAllah.

Sayyidina Umar al – khattab r.a berkata, terdapat 9 jenis anak Syaitan :

1. Zalituun.
  • Duduk di pasaraya / kedai supaya manusia hilang sifat jimat cermat. Menggoda supaya manusia berbelanja lebih dan membeli barang – barang yang tidak perlu.
2. Wathiin.
  • Pergi kepada orang yang mendapat musibah supaya bersangka buruk terhadap Allah.
3. A’awan.
  • Menghasut sultan/ raja/ pemerintah supaya tidak mendekati rakyat. Seronok dengan kedudukan/ kekayaan hingga terabai kebajikan rakyat dan tidak mahu mendengar nasihat para ulama’.
4. Haffaf.
  • Berkawan baik dengan kaki botol. Suka menghampiri orang yang berada di tempat – tempat maksiat. (contoh : Disko, kelab malam & tempat yang ada minuman keras).
5. Murrah.
  • Merosakkan dan melalaikan ahli dan orang yg sukakan muzik sehingga lupa kepada Allah. Mereka ini tenggelam dalam keseronokan dan glamour dan sebagainya.
6. Masuud.
  • Duduk di bibir mulut manusia supaya melahirkan fitnah, gosip, umpatan dan apa sahaja penyakit yg mula dari kata -kata mulut.

7. Daasim. (berilah salam sebelum masuk ke rumah)
  • Duduk di pintu rumah kita. Jika tidak memberi salam ketika masuk ke rumah, Daasim akan bertindak agar berlaku keruntuhan rumahtangga suami isteri bercerai – berai, suami bertindak ganas, memukul isteri, isteri hilang pertimbangan menuntut cerai, anak – anak didera dan pelbagai bentuk kemusnahan rumah tangga lagi.
8. Walahaan.
  • Menimbulkan rasa was-was dalam diri manusia khususnya ketika berwuduk dan solat dan menjejaskan ibadat – ibadat kita yg lain.
9. Lakhuus.
  • Merupakan sahabat orang Majusi yang menyembah api / matahari.

** Setiap hari di mana Syaitan2 ini akan mengganggu kehidupan harian dan mengahsut tanpa kita sedari. Sampaikan kepada saudara Muslim yang lain semoga menjadi pedoman hidup hingga ke akhir hayat.

Dan sejak akhir2 yang paling teruk (aaikk ada lagi ker Nine ?? kata ada 9 jer, apa kes  ?? ) Merapu jer la yang ni beb.

10. Isetan.

Sebuah pasaraya yg terkemuka di seluruh duniawi. Turut terdapat di sekitar Lembah Klang, Singapore, Beijing & tak kira kat mana2 lagi kalau ada.

Kebaikan : Memberi potongan harga pada Karnival jualan.

Keburukan : Melalaikan manusia bershopping sehingga lupa waktu sembahyang dan lupa yang lakinya dah tunggu kat kereta.

Pesanan : Shopping tu agak2  sikit, jangan sampai berlebih – an pulak. Membazir itulah sebenarnya amalan Syaitan jugak.

11. Hind*setan.

Nie mereka2  yang menonton cerita hindustan (bollywood), sampai masuk waktu sembahyang, masih menyonggol depan TV, kepala dah keluar tanduk, tak sedar, so jadi lah hind*setan. Hehe. Maaf bukan nak menghina @ menyinggung perasaan mana2 pihak, sekadar ingatan. Sebenarnya nak buat ayat delete garisan kat tengah2, tapi tak boleh plak. Tak tau pasai apa.

12. Santan.

Yang ini saja nampaknya, berguna sedikit untuk masak kari dan masak lemak. Pun begitu kalau berlebihan boleh menyebabkan kolesterol tinggi. Hehe.

Takbir !!

Allah Hu Akbar

p/s : Salam jumaat untuk semua. Semoga kehidupan kita di berkati Allah selalu. Amin.

Popularity: 8% [?]

Related Posts

  • Pentingnya Pendidikan Agama Untuk Anak-Anak
  • Kehidupan Hamba Zaman Sekarang
  • Tidak Ada Hidup Tanpa Dugaan
  •  [QuickPress] : Otak Bertambah Aktif Semasa Berzikir
  • 33 Sebab Untuk Khusyuk Solat

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,

BicaraHartanah

About the Author

“Reflection is the lamp of the heart. If it departs, the heart will have no light.” - Imam Al-Haddad.

40 Responses to “9 Jenis Syaitan Laknatullah”

  1. mancai MALAYSIA Mozilla Firefox Linux says:

    terima kasih bro dengan info bermanfaat ni… yang 3 terakhir yang tak tahan tu…

    [Reply]

    Nine MALAYSIA Google Chrome Windows Reply:

    sama2 bro Mancai..3 tu saja jer..:)

    [Reply]

  2. Amir AUSTRALIA Mozilla Firefox Windows says:

    thanks 4 da info.. byk setan2 merosakkan pemikiran umat Islam ni…
    .-= Amir´s last blog ..Review Nuffnang- Innity- Advertlets dan Mangga Ad =-.

    [Reply]

    Nine MALAYSIA Google Chrome Windows Reply:

    sama2 Amer, yup betul tu… :straight:

    [Reply]

  3. lazaac Mozilla Firefox Windows says:

    3 terakhir tu mmg tak leh blah bro.. kikiki…
    .-= lazaac´s last blog ..Google Chrome FastBall =-.

    [Reply]

    Nine MALAYSIA Google Chrome Windows Reply:

    hehe saja jer yg tu bro merapu sikit :)

    [Reply]

  4. wazy MALAYSIA Mozilla Firefox Windows says:

    errr aku sokong pendapat lazaac,kekekek 3yang terakhir tu memang lain amcam je,hehehe
    .-= wazy´s last blog ..Adobe Photoshop CS5 Extended 120 =-.

    [Reply]

    Nine MALAYSIA Google Chrome Windows Reply:

    hehe lain macam ek..merapu tambah tu bro hehe..

    [Reply]

  5. AyieBlog MALAYSIA Google Chrome Windows says:

    Salam,perlu dielak dari semua diatas,bahaya akan merosak jiwa dan hati manusia,masyallah :).

    [Reply]

    Thoha MALAYSIA Mozilla Firefox Windows Reply:

    saya setuju dengan ayie ni..semua perkara tidak baik yang diterangkan perlu dielakkan..

    [Reply]

    Nine MALAYSIA Google Chrome Windows Reply:

    yup betul tu thoha..sama2 kita elakkan dari sifat tu..untuk kebaikkan bersama :)

    [Reply]

    Nine MALAYSIA Google Chrome Windows Reply:

    Wsalam Ayie, yup betul Ayie , perlu di elak sama sekali..jiwa n hati takut jadi hitam mcm ayie cakap dulu tu..

    [Reply]

  6. acapz MALAYSIA Mozilla Firefox Windows says:

    ey. pasal nk dkt last2 tu len mcm?. ko tmbh ke?. hahaha!. cis. btw no 6 mmng dah biasa. hoho
    .-= acapz´s last blog ..Disqus Memperkenalkan Thread Migration Tool Untuk Import Komen Lama =-.

    [Reply]

    Nine MALAYSIA Google Chrome Windows Reply:

    takde bro , last2 tu merapu jer haha..

    yup setuju, no 6 kdg2 makin menjadi adat dah skrg…fitnah takut oo , dosa lebih besar dari membunuh ..aku mintak simpang yg tu..

    [Reply]

  7. azizan4444 MALAYSIA Mozilla Firefox Windows says:

    ali setan xde ke bro?huhu…
    info mnrik ni..kite perlu taw bab2 cmni..
    .-= azizan4444´s last blog ..Karenah Perempuan Bercinta- Lelaki Dalam Dilema =-.

    [Reply]

    Nine MALAYSIA Google Chrome Windows Reply:

    hehe, ali setan takde bro, skrg dia pun dah insaf..jadi pekdakwah dah,masa dulu2 je dia jahat..

    yup setuju yg tu Zan..

    [Reply]

  8. ilmu tu mmg sungguh berharaga walaupun ia bukan emas mahupun berlian..

    [Reply]

    Nine MALAYSIA Google Chrome Windows Reply:

    yup betul Suri, Ilmu plg berharga sebab ia kekal kan, org pun selalu pesan belajar & tambah Ilmu sampai ke tembok china ke apa..lupa dah..

    [Reply]

  9. zik MALAYSIA Mozilla Firefox Windows says:

    dulu pernah belajar nie..masuk periksa..masa sekolah agama dulu…tak ingat dah… tapi yang 3 tuh..memang tak ada dalam bab..hehe
    .-= zik´s last blog ..Tukar theme =-.

    [Reply]

    Nine MALAYSIA Google Chrome Windows Reply:

    yup betul tu Zik masa sekolah, mmg selalu ustaz ada sebut & ajar pasal nih dulu..aku pun lupa gak kdg2..

    hehe yg tu merapu jer bro :)

    [Reply]

  10. nazra MALAYSIA Mozilla Firefox Windows says:

    nombor 10 sampai 12 tu saja ja. haha. dh la memula kt atas tu baca byk punya khusyuk. last2 sampai kt last tu….ish ish :whistle:

    [Reply]

    Nine MALAYSIA Google Chrome Windows Reply:

    hehe saja jer merapu Nazra yg 3 last tu, gurau2 jer sikit..tq Nazra sudi baca & singgah kat sini lagi.. :)

    [Reply]

    nazra MALAYSIA Mozilla Firefox Windows Reply:

    haha takpa2. ada gurauan dlm nasihat, kira lg mudah info nk masuk :wink:

    ye sesama jua =]

    [Reply]

    Nine MALAYSIA Google Chrome Windows Reply:

    hehe ok2 tq Nazra :D

    [Reply]

  11. yang 3 bawah tu pon kategori setan gak yer. baru la sye tau.. :D
    .-= amalin binti anuar´s last blog ..hari koperasi SMKDARY =-.

    [Reply]

    Nine MALAYSIA Google Chrome Windows Reply:

    hehe takde merapu jer yg tu Amal :D

    [Reply]

  12. tak sangka bgtu byk koleksi setan ek..hehee

    [Reply]

    Nine MALAYSIA Google Chrome Windows Reply:

    hehe banyak Suri, tapi yang 9 nih yg top sekali.. :wink:

    [Reply]

  13. Eyl MALAYSIA Mozilla Firefox Windows says:

    thanks baru tahu ni.

    adoi yg ke 10 till 12 tu mengarut ja.hahaha :D
    .-= Eyl´s last blog ..elfyfcom is going to be rebirth =-.

    [Reply]

    Nine MALAYSIA Google Chrome Windows Reply:

    Sama2 bro :) a ah mmg ngarut ja bro, saja2 merapu kekeke..

    [Reply]

  14. iRfan Johan MALAYSIA Mozilla Firefox Windows says:

    hehe..last ade jgak yg menceria kn entry….nsib x minat hindustan
    .-= iRfan Johan´s last blog ..Dia Kimi Raikkonen =-.

    [Reply]

    Nine MALAYSIA Google Chrome Windows Reply:

    dulu saya minat gak layan hisdustan, pikir2 balik jalan ceta sama jer, skrg malas nak layan dah hehe..tq Irfan :)

    [Reply]

  15. myFirdaus MALAYSIA Mozilla Firefox Windows says:

    hik3…. entri yang berinfo dan aku suka cara ko menyelitkan beberapa jenaka di hujung entri…. membuatkan orang tertarik… ini yang dikatakan minda blogger zaman tengku zack… x macam zaman tengku kudin dulu… :D
    .-= myFirdaus´s last blog ..Streamyx… oh Streamyx… =-.

    [Reply]

    Nine MALAYSIA Google Chrome Windows Reply:

    hehe tq bri Firdaus, saja ada buat gurauan sikit2..:)

    tengku zack ngan tengku kudin lain2 ek..hehehe ok2 paham maksud tu, bdw thanks bro.. :D

    [Reply]

  16. kulanz MALAYSIA Mozilla Firefox Windows says:

    Setan nombor 1-9 tu, dengar nama je pun dah menggerunkan.. tapi yang nombor 10 dan 12 tu mmg sangat berguna.. yg nombor 11 tu, 1st time tau ada istilah macam tu.. hehe.. nasib baik aku terkecuali dari golongan tu :D
    .-= kulanz´s last blog ..Isu WordPress Memory Usage =-.

    [Reply]

    Nine MALAYSIA Mozilla Firefox Windows Reply:

    hehehe bro kulanz , mmg gerun kan..owh bro Kulanz tak layan bollywood ok ek, sama gak, selalu pompuan jer suka..

    tapi banyak skrg diorang layan korea@japan lak skrg nih.. :)

    [Reply]

  17. diden MALAYSIA Mozilla Firefox Windows says:

    muka ak btul2 serius bila bca mula2.. sampaila dkt isetan dan kebawah terus gelak2.. haha.. then bila hbis bca.. muka kmbali serius.. huhu

    info brmnfaat ni
    .-= diden´s last blog ..writetomyblog alternatif terbaru untuk post editor yang serba guna =-.

    [Reply]

    Nine MALAYSIA Mozilla Firefox Windows Reply:

    ahaha..lawak ko komen bro hehe, aku nak tergelak nih, a ah kalo ikutkan ayat tuh jadi serius n tak serius n serius balik hehe :D

    [Reply]

  18. diden MALAYSIA Mozilla Firefox Windows says:

    yg dassim tu btul2 mnkutkn.. huuu… kna slalu beringat bg salam sblum masuk
    .-= diden´s last blog ..writetomyblog alternatif terbaru untuk post editor yang serba guna =-.

    [Reply]

    Nine MALAYSIA Mozilla Firefox Windows Reply:

    betul tu bro, selalunya elok kita bagi salam bila nak masuk or kalo jumpa kawan2 ker..ada setengah main hon moto @ keta jer hehe..kena la time maghrib, tension kdg2.. :wink:

    [Reply]