May 1st, 2010

Update untuk bulan Mei. Hanya entri ringkas. Masih lagi berkaitan dengan photoshop. Kali nih aku ingin berkongsi kepada anda dengan satu lagi plugin photoshop yang paling aku gemari. Plugin nih dikenali sebagai Image Skill Background Remover. Plugin nih ialah untuk memudahkan kita crop/potong sesuatu gambar mengikut bentuk. Susahkan bagi beginner kalau kita nak crop menggunakan tools2 di photoshop. Such as magic wand, lasso tools, eraser tool.

Aku memang tak boleh crop/potong gambar dengan cantik jikalau guna tools2 berikut. Memang tangan aku terketar2. So, sebagai jalan penyelesaian, aku gunakan plugin ini ( Image Skill Background Remover ).

Apakata anda download dulu software nih dahulu ( Kalau Berminat ) hehe. Peringatan : Software nih hanya boleh load jika anda menggunakan Adobe Photoshop Full Version CS ( Creative Suite ). Full version, tak kira sama ada cs2, cs3 mahupun cs4. Dan yang terbaru cs5. Aku pakai cs3. Portable Version memang tak boleh. Maaf ye.

Download ( RapidShare Link ) :

Image Skill Background Remover Photoshop Plugin

Gambar Asal Sebelum Di Crop/Potong ( Background Putih )

Gambar Selepas Di Crop/Potong Mengikut Bentuk ( Aku tambah Stroke + Shadow )


Apa faedah kalau boleh crop/potong gambar nih mengikut bentuk ? Memang banyak faedah nya. Ok, katakan anda ingin membuat background Twitter, contoh macam Twitter @Chokilala, atau Twitter @Andyhowtt ,gambar diorang sebelah kiri tu mesti crop/potong kan. Haa tu adalah salah satu faedah kalau kita dapat crop/potong gambar. Macam2 lagi yang kita boleh buat kalau sudah tahu caranya hehe. Buat siggy ker, atau paling best buat header theme blog :D

Ok aku buat screenshot sikit pasal plugin Image Skill Background Remover nih. Tapi tak detail sangat.

Screenshot

Ok setelah anda selesai download dan install plugin ini (Link Tadi Ada Disertakan Keygen ), cuma open gambar, pastu untuk loadkan gambar pada plugin tersebut, pergi ke Layer > New > Background From Layer >Click Ok. Pastu loadkan kan plugin Image Background Remover tersebut di bahagian filter. Cara2 nak crop gambar ikut step yang dia berikan di sebelah kanan ( Terdapat Pada Plugin Tersebut/ Help Section ). Hanya 3 step sahaja, ataupun boleh lihat tutorial di sini ( Penting : Untuk Mudah Memahami ). Bagi aku ia memang sangat mudah. Yang paling penting cepat :D .

Semoga Berjaya :)

Contoh : Gambar Tadi  Dijadikan Siggy ( Signature )

p/s : Selamat hari pekerja dan selamat bercuti untuk semua.

Popularity: 27% [?]

Related Posts

  • Aviary Dot Com Dan Vedera : Stages Album 2009
  • Adobe Photoshop CS5 Extended Version 12 Termasuk Keymaker
  • Mencipta Logo Dengan SupaLogo
  • Plugin Photoshop : Nik Software HDR Efex Pro Percuma
  • Teknik LOMO Dan Vintage Action Untuk Photoshop

Tags: , , , , , , , , , , , ,

BicaraHartanah

About the Author

“Reflection is the lamp of the heart. If it departs, the heart will have no light.” - Imam Al-Haddad.

41 Responses to “Teknik Crop Image Dengan Image Background Remover Plugin”

  1. Nine MALAYSIA Mozilla Firefox Windows says:

    1st komen hehe :D

    [Reply]

    Ermilia SINGAPORE Mozilla Firefox Windows Reply:

    TQ nine, bukan x pandai guna PS tapi ada plugin senang..
    .-= Ermilia´s last blog ..Rezeki datang tak diduga =-.

    [Reply]

    Nine MALAYSIA Mozilla Firefox Windows Reply:

    yup betul tu Ermilia, pakai plugin kat ps, mmg banyak faedah, tq sudi komen kat sini, nanti i blogwalking blog u.. :)
    .-= Nine´s last blog ..Teknik Crop Image Dengan Image Background Remover Plugin =-.

    [Reply]

  2. kulanz MALAYSIA Mozilla Firefox Windows says:

    Selama ni crop gambar guna Polygonal Lasso Tool. Lambat ckit buat.. tadi dah download.. harap-harap lepas ni boleh jimatkan masa crop gambar..
    .-= kulanz´s last blog ..Hot FM Mini Jam, Kota Kinabalu, Sabah =-.

    [Reply]

    Nine MALAYSIA Mozilla Firefox Windows Reply:

    a ah Polygonal Lasso selalu org guna kan..aku tak pandai bro Kulanz..sebab tu guna yg nih jer..sebab cepat masa sama hehe :)
    .-= Nine´s last blog ..Teknik Crop Image Dengan Image Background Remover Plugin =-.

    [Reply]

  3. x-po MALAYSIA Mozilla Firefox Windows says:

    yeah, tips2 ni la yg aku cari selama ni..tq bro..aku nk try blaja

    [Reply]

    Nine MALAYSIA Mozilla Firefox Windows Reply:

    sama2 bro x po..aku pun baru jer duk belajar crop2 nih.. :) bak kata org practise make perfect :wink:
    .-= Nine´s last blog ..Teknik Crop Image Dengan Image Background Remover Plugin =-.

    [Reply]

  4. azizan4444 MALAYSIA Mozilla Firefox Windows says:

    aku tgk kemaruk dgn pshop skng..semua tutorial aku try..tp 1 pon x puas hati..hahaha

    yg ni siap ad plugin ek..dahsyat..sng keje..hehee
    .-= azizan4444´s last blog ..Blogger + Duit = Politik =-.

    [Reply]

    Nine MALAYSIA Mozilla Firefox Windows Reply:

    haha aku tau, ko rajin guna ps skunk, sebab ak tgk pic kat blog ko, dah pandai wat text, takpe bro plan2 lama mesti mantap..yup aku suka cari plugin..susah gak bagi aku kalo ikut tuts, kdg2 aku pun tak paham..hehe :D

    [Reply]

  5. wazy MALAYSIA Mozilla Firefox Windows says:

    Hoho best la main crop crop ni,tahnks bro sebab sudi share plug in ni ^_^
    .-= wazy´s last blog ..Selamat Hari Pekerja 1 Mei 2010 =-.

    [Reply]

    Nine MALAYSIA Mozilla Firefox Windows Reply:

    a ah hehe seronok bro, aku teruja sebab baru jer dapat buat cam nih..sama2 bro..ko donlod eh nanti :)
    .-= Nine´s last blog ..Teknik Crop Image Dengan Image Background Remover Plugin =-.

    [Reply]

  6. mokteh MALAYSIA Mozilla Firefox Windows says:

    saje je!
    bagi harapan kat aku lepas tu ko tarik balik harapan tu….

    haha…aku pakai portable…memang takle ah guna ni
    .-= mokteh´s last blog ..Finally at Home: Home Sweet Home! =-.

    [Reply]

    Nine MALAYSIA Mozilla Firefox Windows Reply:

    kih3, pakai yg full Teh…portable best sebab ringan , tapi plugin tak leh guna..hehe :D
    .-= Nine´s last blog ..Teknik Crop Image Dengan Image Background Remover Plugin =-.

    [Reply]

  7. peh, cun gila pic ni bila dah di editkan..

    mu nampak cam pro betullah..blh jadi mentorlah macam ni ek..
    .-= Suri Cahaya Cinta´s last blog ..Sakit, Adakah Itu Hadiah Buat Kita?? =-.

    [Reply]

    Nine MALAYSIA Mozilla Firefox Windows Reply:

    tq Suri, hmm tu la kelebihan kalo dapat crop, tak pro , duk bertatih lagi, banyak nak kena belajar lagi..

    mentor ? hehe, saya pun duk tany aorg jer bab ps nih hehe.. :)
    .-= Nine´s last blog ..Teknik Crop Image Dengan Image Background Remover Plugin =-.

    [Reply]

  8. Wan Perlis MALAYSIA Mozilla Firefox Windows says:

    boleh jugak guna fluid mask.
    susah nak kerat picture part rambut, coz tak sama

    [Reply]

    Nine MALAYSIA Mozilla Firefox Windows Reply:

    oic fluid mask, baru tahu pasal nih, tq 4 sharing bro, leh nank try donlod nanti..hehe baru google tadi pasal soft tuh.. :D

    a ah, part rambut mmg susah :(
    .-= Nine´s last blog ..Teknik Crop Image Dengan Image Background Remover Plugin =-.

    [Reply]

  9. hafizmd MALAYSIA Mozilla Firefox Mac OS says:

    pergh..kagum aku..mmg terbaiklah..aku nak try jugak..mmg cantik betul..thanks kerna berkongsi..
    .-= hafizmd´s last blog ..Abah..kami sayang abah =-.

    [Reply]

    Nine MALAYSIA Mozilla Firefox Windows Reply:

    thanks bro hafiz, plugin nih kira ok gak, sebab senang crop hehe..sama2 bro :D
    .-= Nine´s last blog ..Teknik Crop Image Dengan Image Background Remover Plugin =-.

    [Reply]

  10. acapz AUSTRALIA Mozilla Firefox Windows says:

    bro!. terbaik la. haha. lawa tu signature ko wt. ish3. designer btul ni. kaki forum kn. haha =P. btw2. xthu la ade guna plugin. herm sllu aku crop biasa r. guna tools ape th. xingt. pyh jgk la. haha. tq2 =D
    .-= acapz´s last blog ..Memasang Butang Facebook Like Pada Setiap Entri Blogspot =-.

    [Reply]

    Nine MALAYSIA Mozilla Firefox Windows Reply:

    yeah bro acapz hehe.Thanks..lawa siggy tuh ? actually ada org wat lagi lawa, a ah member forum aku wat lagi lawa siap flash siggy lagi hehe..pompuan duk KL..hehe :) dia mmg otai ps.. :)

    aku kena guna nih baru leh crop, aku rasa ko guna kat laso tools tuh hehe, aku mmg tak pandai guna tu haha sebab tu guna nih jer.. :) ko lagi terer :)
    .-= Nine´s last blog ..Teknik Crop Image Dengan Image Background Remover Plugin =-.

    [Reply]

  11. farhan MALAYSIA Mozilla Firefox Windows says:

    cantik gler :]
    .-= farhan´s last blog ..nur theme ver 1.1 will came back ! =-.

    [Reply]

    Nine MALAYSIA Mozilla Firefox Windows Reply:

    Tq bro :)

    [Reply]

  12. mohdisa MALAYSIA Mozilla Firefox Windows says:

    wah nine, very nice. blh send plugin ni kat email aku tak? aku tak leh buka rapidshare la. unimap block.
    .-= mohdisa´s last blog ..Jom Kenali Google Pagerank Dengan Lebih Lanjut =-.

    [Reply]

    Nine MALAYSIA Mozilla Firefox Windows Reply:

    ok jap Isa aku upload dulu kat mediafire, nanti aku send ek.. :D

    [Reply]

    mohdisa MALAYSIA Mozilla Firefox Windows Reply:

    ok cun, dah upload bgtau yer nine.
    .-= mohdisa´s last blog ..Selamatkan Entri Anda Dengan Google Reader =-.

    [Reply]

  13. oh!dawie MALAYSIA Mozilla Firefox Windows says:

    thanks for sharing nine..!!
    .-= oh!dawie´s last blog ..Maafkan Aku… =-.

    [Reply]

    Nine MALAYSIA Mozilla Firefox Windows Reply:

    sama2 Dawie..no prob, ko takpe dah pandai crop guna tool ps hehe :D

    [Reply]

  14. Excellent post. There’s lots good information here, though in order to do want to allow you know something – I am running Redhat using circulating experiment with of Chrome, and the actual appear and feel associated with the weblog is kind associated with flaky for me. I read the actual articles, the actual navigation doesn’t function therefore well.

    [Reply]

    Nine MALAYSIA Mozilla Firefox Windows Reply:

    Thanks…oic redhat ? cool :)

    [Reply]

  15. nazra MALAYSIA Mozilla Firefox Windows says:

    aduh chantek nya semua tu

    ^___^

    [Reply]

    Nine MALAYSIA Mozilla Firefox Windows Reply:

    ye ke , thsnks Nazra :D , hr tu blog Nazra private kan..bz ker ? :)

    [Reply]

    nazra MALAYSIA Mozilla Firefox Windows Reply:

    oh blog tu di hide kan sbb time tu xda masa nk on9
    ngah jd pnanam anggur prcuma time tu :D

    [Reply]

  16. zik MALAYSIA Mozilla Firefox Windows says:

    wah bestnya tengok… …
    .-= zik´s last blog ..Apple Ipad =-.

    [Reply]

    Nine MALAYSIA Mozilla Firefox Windows Reply:

    tq Zik tengok jer ker ? hehe :)

    [Reply]

  17. Cyberflyz MALAYSIA Mozilla Firefox Windows says:

    kalau Photoshop CS3 Extended bleh guna x plugin nie….?
    Saya bukan nyer pandai sgt bab photoshop nie…
    haha~

    [Reply]

    Nine MALAYSIA Mozilla Firefox Windows Reply:

    boleh bro..saya pakai cs3 gak, tapi extended..saya pun masih belajr gak ngan PS nih..takpe slow2 takpe..
    .-= Nine´s last blog ..CARDEX Personal Website Template Free Download =-.

    [Reply]

  18. Deainstalling some software programs from a Windows – controlled laptop or computer could be genuine problems. In fact any software program removing is a type of a difficulties however some troubles are simply more serious than these. These need more attention to procedure for uninstall and need putting on some certain software.

    [Reply]

  19. abe MALAYSIA Mozilla Firefox Windows says:

    Slm bro… sy dh try install software ni.. tapi.. semasa proses install mesej ” this action is only valid for products that are currently installed” ada popup 2x. sy try tgk dlm filter pun tiada filter utk IBR. blh bantu caranya??

    [Reply]

  20. akusicubby Mozilla Firefox Windows says:

    I need to to thank you for this very good read!! I absolutely enjoyed every little bit of it.
    I have got you book-marked to look at new things you post…

    [Reply]